21 mars 2011

Vacation aftermath

Gillade både Singapore och Bali jättemycket, helt olika men härliga ställen båda två. Här kommer en liten sammanfattning.

Singapore motsvarade helt mina förväntingar. Hade hört en massa bra av kompisar som varit där, särskilt om hur rent och västerländskt det är samt hur super shoppingen är. Svårt att säja vad det bästa var, men som områden gillade jag mest Clarke Quay (där vårt hotell Swissôtel Merchant Court var beläget) och Orchard Road (shoppinggata). Var inne på en massa shoppingmalls på Orchard Road, men helt bäst tyckte jag om det nya centret The Shoppes at Marina Bay Sands. Också Sentosa Island var fint. Vi var ju där bara två hela dagar, vilket nog var lite för lite - rekommenderar att man spenderar minst 4 nätter där (skulle säkert inte vara nåt problem att fylla en hel vecka). Prisnivån är ganska samma som här hemma, så det är varken billigt att shoppa eller äta där. Däremot var det billigt att åka taxi (taxi till och från flygfältet kostade ca 10 €). Singapore vill jag definitivt besöka igen (blir enkare och säkert billigare att då Finnair fr.o.m. maj börjar flyga dit)

Bali, Bali, Bali...en vacker, grön ö med stark egen kultur. Har bara en kompis som varit där och hann inte fråga henne så mycket innan resan, så hade inte så mycket att basera förväntingarna på. Vi var ju nästan hela tiden i Kuta (förutom det ena dygnet, som vi spenderade i drömvillan i Seminyak), som jag hade hört att motsvarar Patong på Phuket (för er som inte vet, så e det den största turistfällan på Phuket) -> är inte av helt samma åsikt. Alla tre hotell som vi bodde på i Kuta låg helt vid stranden, så var sist och slutligen ganska lite och gå på turistgatorna - vid huvudgatan fanns mest "vanliga" butiker. En stor skillnad till Thailand e att försäljarna inte alls e lika påträngade (oftast säjer de hej och är tysta efter det) och att det inte finns skräddare (vi såg en), vilka vi tycker är mest störande (särskilt då de ropar "terve, terve" efter en stup i kvarten) - finnar fanns där just inte heller (såg ett par under alla tio dagar som vi var där), så ingen försökte tala finska (= ropa terve, terve, mitä kuuluu osv.)

Vädret hade vi otur med ungefär halva tiden, men hela den sista veckan var det soligt (regnade några kvällar/nätter) och sista dagarna t.o.m. lite för hett (det hade ni inte trott att ni skulle höra av mig...hih).

Prisnivån på mat & dricka? Vi åt mest på internationella restauranger (Hard Rock Café, Bubba Gump) och på sk "bättre" restauranger, så prisnivån var högre än på mindre och kanske inte så "bra" restauranger, men ändå betydligt billigare än här hemma. Skulle säja att priset på maten nog är lite högre än i t.ex. Thailand, men går man en bit bort från huvudgatan kommer man nog ganska nära. Vin är ganska dyrt (samma pris som här hemma), men det lokala ölet (Bintang) är däremot billigt.

Shoppa kan man göra, men finns nog mest turistkrääsä. En del bekanta butiker som Nike, Polo Ralph Lauren, Croc's, Top Shop, Marks & Spencer, Esprit, Guess + några varuhus finns i Kuta,men prisnivån e ganska samma som hemma. Köpte själv endast två t-shirts från Hard Rock Café, några smycken och sen lite suvenirer.

Att åka taxi var billigt oxå här, kostade 1,5 € inom hela Kuta och till och från flygfältet 5 €. Då vi hade taxi i 7h den där ena dagen var priset 30 €. På tal om den dagen så borde vi själv ha planerat lite bättre vad vi ville se. Nu gav vi lite för lösa händer åt chaffisen, vilket resulterade i att han förde oss till flera turistbutiker (hantverk, silver, målningar osv.). Den andra utflykten vi gjorde var helt super. Vi hade inte läst brochyren tillräckligt noga, så vi märkte först då den började att det var en privat utflykt (= vi hade egen bil + chaffis, inga andra turister var med). Såg mycket intressant och gjorde nånting som jag aldrig kommer att glömma - hade en orm runt halsen!

Summa summarum, så var resan riktigt lyckad. Det enda som var lite störande var alla hotellbyten, det går ju alltid lite tid till att packa ihop sina grejer och ta sig till det nya hotellet, checka in och installera sig. Å andra sidan fick vi nu uppleva olika hotell, vilket var intressant i och för sig.

Tack alla ni som orkade följa med vår resa!

Inga kommentarer: